Arktikum

Näe maailma arktisin silmin

Olemme tiedekeskus ja museo ja tuomme pohjoisen luonnon, kulttuurit ja historian lähellesi. Me Arktikumin toimijat, Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo teemme töitä pohjoisen puolesta. Yhdessä lisäämme ymmärrystä, herätämme ajatuksia ja avaamme keskustelua – puhuttelemalla sekä lapinkävijöitä että pohjoisen ihmisiä.

Näe, koe ja nauti arktisista tarinoista elämyksellisissä näyttelyissämme ja tapahtumissamme!


Arktinen keskus

Lapin yliopiston Arktinen keskus tekee kansainvälisesti arvostettua ja monitieteistä arktista tutkimusta.


Lapin maakuntamuseo

Lapin maakuntamuseo on lappilaisen kulttuurin, esihistorian, historian, rakennusperinteen ja luonnon asiantuntija.

Ajankohtaista

Julkaistu 18.09.2023

Arktisten Markkinoiden myyjähaku nyt auki

Arktiset Markkinat järjestetään Arktikumissa 8.-10.12.2023. Lämminhenkiset ja tunnelmalliset Arktiset Markkinat tarjoavat paikallisille taide-, käsityö- ja ruokatuotteiden myyjille mahdollisuuden osallistua tähän kiireetöntä joulunajan tunnelmaa huokuvaan tapahtumaan.

Julkaistu 31.03.2023

Arktikumin uusi ääniopas syventää näyttelykokemusta

Museo ja tiedekeskus Arktikum tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden syventää tietouttaan talon näyttelyiden sisällöistä uusilla ääniopasteilla. Yksittäiset näyttelylipun ostaneet asiakkaat voivat halutessaan ottaa äänioppaan mukaansa Arktikumin näyttelykierrokselle maksutta. 
Liput
Aikuiset 18 €
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 11 €
Lapset 7–15 v. ja koululaiset 5 €
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 6 €

Perhelippu 40 €

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 76,00€

Yli 300 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 25€ (norm.36€)
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20€ (norm.24 €)
Lapset 7-15 v. 10€ (norm.15€)
Perhe 55€ 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.) (norm.102€)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.

Sijainti

Käyntiosoite

Arktikum-talo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi
Finland

Ajo-ohje

Arktikum sijaitsee pohjoiseen vievän valtatie E4 varrella. 

Etelästä
Rovaniemelle etelän suunnasta tultaessa ajetaan E4 -tietä eteenpäin kahden kaupunkiin vievän rampin ohi ja Kauppakeskus Revontulen tunnelin ali. Heti tunnelin jälkeen noustaan Kittilään ohjaavaa yhdystietä ylös (kolmas ramppi), jolloin opasteet Arktikumiin ohjaavatkin sinut jo hyvin perille. 

Pohjoisesta
Pohjoisesta tullessa noustaan ensimmäisestä rampista kaupunkiin, ja opasteet auttavat Arktikumin paikoitusalueille.

Katso ajo- ja kävelyreitit Google Mapsista.

Aukioloajat
Näyttelyt ja kauppa
Avoinna 2023-2024
1.1.-30.11. TI-SU klo 10-18 (MA SULJETTU)
1.12.-31.12. MA-SU klo 10-18
Jouluaattona 24.12. suljettu
Lipunmyynti loppuu puoli tuntia ennen sulkemisaikaa.
Muutokset mahdollisia.
Kahvila
MA klo 10.30-14.00
TI-PE klo 10.30-16.00
LA-SU suljettu
Poikkeukset:
TO 5.10.2023 klo 10.30-14.00
Muutokset mahdollisia.
.
Saavutettavuus

Pysäköinti

Pysäköinti Arktikumin parkkipaikalla on maksutonta. Pysäköintipaikat liikuntaesteisille löytyvät Arktikumin sisäpihalta. Myös linja-autot voivat tuoda asiakkaat pääoville asti, mutta linja-autopysäköinti on erikseen merkitty. Katutasosta eli pitkien portaiden yläpäästä pääsee hissillä Pilkkeen kautta Arktikumin pääovien tasolle. 

Sisäänpääsy

Arktikumin pääoven sisäänkäynti on sähköistetty. Esteettömyyttä haittaavat raskaat näyttelyovet, jonka vuoksi suosittelemme avustajien mukaan ottamista. Avustajille on ilmainen sisäänpääsy. Myös opas-ja avustajakoirat ovat tervetulleita Arktikumiin.

Ensiapuhuone

Ensiapuhuone sijaitsee yläkäytävällä heti naulakoiden jälkeen vasemmalla. Ensiapuhuoneesta löytyvät myös pyörätuolit. Huonetta voidaan käyttää tarvittaessa lepohuoneena.

Vaatesäilytys

Lipunmyynnin ja neuvonnan läheisyydestä löytyy maksuttomia vaatenaulakoita ja lukollisia kaappeja. Isommat matkatavarat ja -laukut voi jättää säilytykseen matkatavaroille varattuun huoneeseen vierailun ajaksi. Jätäthän nastakengät naulakkoon. Arktikum ei vastaa säilytykseen jätetyistä tavaroista. Pyörätuoleja ja lastenrattaita voi lainata neuvonnasta. 

Hissit

Hissit sijaitsevat neuvonnan ja museokaupan jälkeen käytävän molemmin puolin ennen portaita.

Yleisö-wc ja inva-wc

Naisten ja miesten wc:t löytyvät yläkäytävältä neuvonnan ja museokaupan jälkeen (yht. 6 kpl), alakäytävältä portaiden alta (yht. 2 kpl) sekä ravintolan läheisyydestä (yht. 6 kpl). Liikkumisesteisten wc sijaitsee yläkäytävällä vasemmalla puolella naulakoiden jälkeen.
 

Lastenhoitohuone

Lastenhoitohuone sijaitsee yläkäytävällä oikealla puolella neuvonnan, museokaupan ja naulakoiden jälkeen. Lastenrattaita voi lainata lastenhoitohuoneesta.

Opastus

Opastettu näyttelykierros

Arkipäivisin 140,00 € / tunti / opas
Sunnuntaisin 200,00 € / tunti / opas

Hinta sisältää tunnin opastetun kierroksen, pääsylippu ostetaan erikseen. Yksi opas voi opastaa enintään 30 hlöä/ryhmä. Opastukset vahvistetaan saatavuuden mukaan.

Opastus täytyy varata etukäteen osoitteesta info@arktikum.fi.
Opastukset vahvistetaan saatavuuden mukaan.

Maksuton ääniopas

Osta lippu näyttelyyn ja nappaa ääniopaslaite mukaasi kierrokselle syventämään kokemustasi.
Lisätietoa äänioppaasta saat tästä linkistä.
Kouluille

Rovaniemen koulut

Rovaniemen koulujen opettajat voivat tutustua näyttelyihin ennakkoon ilman pääsymaksua, kun he valmistelevat oppilasvierailuja.

Katso oppimispaketit tästä:
Oppimispolut Lapin maakuntamuseossa
Oppimispaketit Arktisessa keskuksessa

 

Luokkaretket

Arktikum on erinomainen käyntikohde luokkaretkille ja opintomatkoille, joissa haetaan sisältöä historiasta, kulttuurista, arktisesta luonnosta ja elämäntavoista. Kokemukseen ja havainnollistamiseen perustuvat näyttelyt ovat inspiroiva oppimisympäristö monen ikäisille opiskelijoille.

Ranta

Ranta

Arktikumin edustan rantapuisto, Arktinen puutarha, on Rovaniemen kauneimpia puistoja. Noin seitsemän hehtaarin laajuinen arboretum-puisto sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Ounasjoen rannalla, osittain pienellä saarella. Puistossa esitellään pohjoisessa selviytyviä kasvilajeja, erityisesti luonnonkasveja ja tunturikasvillisuutta.

Arktista puutarhaa ylläpitää Lapin yliopisto. Sieltä löytyy myös Arktisen tiedekeskuksen sijoittamia riimukivikopioita sekä rovaniemeläisen kuvanveistäjä ja taideseppä Risto Immosen taideteos “Nätti-Jussi”, jonka innoittajana on ollut lukuisten tarinoiden legendaarinen metsätyömies Johan Viktor Nätti eli Nätti-Jussi (1890 – 1964).

Kesäisin keskiyön aurinko paistaa rantapuistoon suoraan pohjoisesta, ja se onkin mukava paikka nauttia piknikistä tai käydä uimassa. Pimeinä vuodenaikoina Arktikumin ranta on erinomainen paikka katsella revontulia.

Arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri

Arktikum avattiin yleisölle Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlapäivänä 6.12.1992. Arktikumin suunnittelukilpailun voitti tanskalainen arkkitehtiryhmä Birch-Bonderup & Thorup-Waade, jonka ideana oli hyödyntää rakennuksessa lappilaisen luonnon antimia: lattiamateriaalit ovat graniittia Perttauksesta ja Lapin honkaa vanhoine lipeäkalkkikäsittelyineen. Tuolit ovat koivun ja poronnahan yhdistelmää. Arktikumin laajennusosa avattiin syyskuussa 1997. 

Arktikum-talon näkyvä osa ns. lasiputki on 172 metriä pitkä kokonaisuudessaan ja putken katkaisee 30 metriä leveä Kittilän kantatie. Putkessa on noin 1000 kpl:tta kahden neliömetrin suuruisia erikoislaseja. Lasit ovat ulkopuolelta karkaistua lasia, joka on iskunkestävää. Sisäpinnalta lasi on laminoitua, joka tarkoittaa sitä, että särkyessään se murenee pieniksi palasiksi, eikä vaaranna alla olevia ihmisiä.

Näyttelytilat sijaitsevat kokonaisuudessaan maan alla. Rakennuksen maan alla olevat tilat vastaavat Rovaniemen kaupungintalon kokoa. Rakennuksen 1. kerroksen lattia sijaitsee 20 cm tulvaveden maksimipinnan yläpuolella ja kellaritilat sijaitsevat tulvaveden aikana vesipinnan alapuolella. Allas on verhoiltu vesitiiviillä moreenilla ja rakennuksen seinät ovat 50 cm paksua betonivalua. Mikäli maksimitulva ylittää laskennallisen turvakorkeuden, Arktikum-talo pystyy vielä vastaanottamaan 70 cm ylikorkean tulvan. Tällöin koko Saarenkylä olisi jo lähes tulvan peitossa.

Vastuullisuus

Green Key

Arktikum Café on onnistuneesti läpäissyt Green Key -ympäristöohjelman ja ansainnut sertifikaatin. Lisätietoa Arktikum Cafén Green Key -ympäristöohjelmasta saat tästä linkistä.

Green Office

Arktikum täyttää WWF Suomen Green Office -ympäristöjärjestelmän kriteerit sekä on sitoutunut ympäristöasioiden jatkuvaan parantamiseen. Lisätietoa Green Office -ympäristöohjelmasta saat tästä linkistä.