Arktikum

Näe maailma arktisin silmin

Olemme tiedekeskus ja museo ja tuomme pohjoisen luonnon, kulttuurit ja historian lähellesi. Me Arktikumin toimijat, Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo teemme töitä pohjoisen puolesta. Yhdessä lisäämme ymmärrystä, herätämme ajatuksia ja avaamme keskustelua – puhuttelemalla sekä lapinkävijöitä että pohjoisen ihmisiä.

Näe, koe ja nauti arktisista tarinoista elämyksellisissä näyttelyissämme ja tapahtumissamme!


Arktinen keskus

Lapin yliopiston Arktinen keskus tekee kansainvälisesti arvostettua ja monitieteistä arktista tutkimusta.


Lapin maakuntamuseo

Lapin maakuntamuseo on lappilaisen kulttuurin, esihistorian, historian, rakennusperinteen ja luonnon asiantuntija.

Ajankohtaista

Julkaistu 07.05.2024

Arktikumin ja Korundin yhteinen siivoustempaus

Arktikumin ja Kulttuuritalo Korundin toimijat ja henkilökunta tarttuvat pihteihin ja jätesäkkeihin yhteisen siivouspäivän merkeissä ma 13.5.2024 klo 10-16 välillä.

Julkaistu 07.05.2024

Arktikumin 8 vinkkiä vastuullisempaan kokoukseen

Kokouspaikan valinnalla on väliä. Arktikumissa ja Arktikum Caféssa tehdään jatkuvasti töitä vastuullisuuden eteen.

Julkaistu 26.03.2024

Arktikumin arktisen tiedenäyttelyn remontti alkaa – muut näyttelyt ovat avoinna normaalisti

Lapin yliopiston Arktinen keskus aloittaa tiedekeskusnäyttelyn remontin Arktikumissa pääsiäisen jälkeen. Lapin maakuntamuseon puoli on auki normaalisti.

Julkaistu 06.03.2024

Arktikumille on myönnetty Ekokompassi- ja Sustainable Travel Finland -sertifikaatit

Arktikum saavutti Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sertifikaatin ja Sustainable Travel Finland (STF) -merkin alkuvuodesta 2024.
Liput
LIPUT REMONTIN AJAN 1.4.2024 – 5.12.2024
Aikuiset 11 € (norm. 18€)
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 7 € (norm. 11€)
Lapset 7-15 v. ja koululaiset 3 € (norm. 5€)
Lapset alle 7v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 3 € (norm. 6€)

Perhelippu 24 € (norm. 40€).

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Ryhmät ja matkanjärjestäjät

Ryhmät ja matkanjärjestäjät otattehan yhteyttä info(at)arktikum.fi.

Museokortti 79,00€

Yli 370 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 25€
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20€
Lapset 7-15 v. 10€
Perhe 55€ 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.

Sijainti

Käyntiosoite

Arktikum-talo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi
Finland

Ajo-ohje

Arktikum sijaitsee pohjoiseen vievän valtatie E4 varrella. 

Etelästä
Rovaniemelle etelän suunnasta tultaessa ajetaan E4 -tietä eteenpäin kahden kaupunkiin vievän rampin ohi ja Kauppakeskus Revontulen tunnelin ali. Heti tunnelin jälkeen noustaan Kittilään ohjaavaa yhdystietä ylös (kolmas ramppi), jolloin opasteet Arktikumiin ohjaavatkin sinut jo hyvin perille. 

Pohjoisesta
Pohjoisesta tullessa noustaan ensimmäisestä rampista kaupunkiin, ja opasteet auttavat Arktikumin paikoitusalueille.

Katso ajo- ja kävelyreitit Google Mapsista.

Aukioloajat
Näyttelyt ja kauppa
Avoinna 2024
1.1.-30.11. TI-SU klo 10-18 (MA SULJETTU)
1.12.-31.12. MA-SU klo 10-18
-----
Poikkeus: Jouluaattona 24.12. suljettu
Lipunmyynti loppuu puoli tuntia ennen sulkemisaikaa.
Muutokset mahdollisia.
Kahvila
1.7.-31.7.2024
MA suljettu
TI-PE klo 11-16
LA klo 12-17
SU suljettu
1.8.-31.10.2024
MA klo 10.30-14
TI-PE klo 10.30-16
LA-SU suljettu
Poikkeukset: ma 5.8. suljettu
Muutokset mahdollisia.
Saavutettavuus

Pysäköinti

Pysäköinti Arktikumin parkkipaikalla on maksutonta. Pysäköintipaikat liikuntaesteisille löytyvät Arktikumin sisäpihalta. Myös linja-autot voivat tuoda asiakkaat pääoville asti, mutta linja-autopysäköinti on erikseen merkitty. Katutasosta eli pitkien portaiden yläpäästä pääsee hissillä Pilkkeen kautta Arktikumin pääovien tasolle. 

Sisäänpääsy

Arktikumin pääoven sisäänkäynti on sähköistetty. Esteettömyyttä haittaavat raskaat näyttelyovet, jonka vuoksi suosittelemme avustajien mukaan ottamista. Avustajille on ilmainen sisäänpääsy. Myös opas-ja avustajakoirat ovat tervetulleita Arktikumiin.

Ensiapuhuone

Ensiapuhuone sijaitsee yläkäytävällä heti naulakoiden jälkeen vasemmalla. Ensiapuhuoneesta löytyvät myös pyörätuolit. Huonetta voidaan käyttää tarvittaessa lepohuoneena.

Vaatesäilytys

Lipunmyynnin ja neuvonnan läheisyydestä löytyy maksuttomia vaatenaulakoita ja lukollisia kaappeja. Isommat matkatavarat ja -laukut voi jättää säilytykseen matkatavaroille varattuun huoneeseen vierailun ajaksi. Jätäthän nastakengät naulakkoon. Arktikum ei vastaa säilytykseen jätetyistä tavaroista. Pyörätuoleja ja lastenrattaita voi lainata neuvonnasta. 

Hissit

Hissit sijaitsevat neuvonnan ja museokaupan jälkeen käytävän molemmin puolin ennen portaita.

Yleisö-wc ja inva-wc

Naisten ja miesten wc:t löytyvät yläkäytävältä neuvonnan ja museokaupan jälkeen (yht. 6 kpl), alakäytävältä portaiden alta (yht. 2 kpl) sekä ravintolan läheisyydestä (yht. 6 kpl). Liikkumisesteisten wc sijaitsee yläkäytävällä vasemmalla puolella naulakoiden jälkeen.
 

Lastenhoitohuone

Lastenhoitohuone sijaitsee yläkäytävällä oikealla puolella neuvonnan, museokaupan ja naulakoiden jälkeen. Lastenrattaita voi lainata lastenhoitohuoneesta.

Opastus

Opastettu näyttelykierros

Arkipäivisin 140,00 € / tunti / opas
Sunnuntaisin 200,00 € / tunti / opas

Hinta sisältää tunnin opastetun kierroksen, pääsylippu ostetaan erikseen. Yksi opas voi opastaa enintään 30 hlöä/ryhmä. Opastukset vahvistetaan saatavuuden mukaan.

Opastus täytyy varata etukäteen osoitteesta info@arktikum.fi.
Opastukset vahvistetaan saatavuuden mukaan.

Ääniopas

Ääniopasteita on saatavilla rajoitetusti, ja niitä voi ottaa mukaan silloin kun laitteita on telineessä tarjolla. Ääniopastetta ei voi varata etukäteen.
Lisätietoa äänioppaasta saat tästä linkistä.
Kouluille

Rovaniemen koulut

Rovaniemen koulujen opettajat voivat tutustua näyttelyihin ennakkoon ilman pääsymaksua, kun he valmistelevat oppilasvierailuja.

Katso oppimispaketit tästä:
Oppimispolut Lapin maakuntamuseossa
Oppimispaketit Arktisessa keskuksessa

 

Luokkaretket

Arktikum on erinomainen käyntikohde luokkaretkille ja opintomatkoille, joissa haetaan sisältöä historiasta, kulttuurista, arktisesta luonnosta ja elämäntavoista. Kokemukseen ja havainnollistamiseen perustuvat näyttelyt ovat inspiroiva oppimisympäristö monen ikäisille opiskelijoille.

Vastuullisuus

Vastuullisuus Arktikumissa

Ympäristövastuu tarkoittaa meille konkreettisia tekoja omassa toiminnassamme. Olemme sitoutuneet säästämään luonnon resursseja ja lisäämään positiivisia vaikutuksia ympäristöön. Arktikum on saavuttanut Sustainable Travel Finland (STF) -merkin osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. STF-ohjelma on Visit Finlandin koordinoima Suomen matkailualan yhtyeinen vastuullisuusohjelma. Arktikumille on myönnetty myös Ekokompassi-sertifikaatti.

Ranta

Ranta

Arktikumin edustan rantapuisto, Arktinen puutarha, on Rovaniemen kauneimpia puistoja. Noin seitsemän hehtaarin laajuinen arboretum-puisto sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Ounasjoen rannalla, osittain pienellä saarella. Puistossa esitellään pohjoisessa selviytyviä kasvilajeja, erityisesti luonnonkasveja ja tunturikasvillisuutta.

Arktista puutarhaa ylläpitää Lapin yliopisto. Sieltä löytyy myös Arktisen tiedekeskuksen sijoittamia riimukivikopioita sekä rovaniemeläisen kuvanveistäjä ja taideseppä Risto Immosen taideteos “Nätti-Jussi”, jonka innoittajana on ollut lukuisten tarinoiden legendaarinen metsätyömies Johan Viktor Nätti eli Nätti-Jussi (1890 – 1964).

Kesäisin keskiyön aurinko paistaa rantapuistoon suoraan pohjoisesta, ja se onkin mukava paikka nauttia piknikistä tai käydä uimassa. Pimeinä vuodenaikoina Arktikumin ranta on erinomainen paikka katsella revontulia.

Arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri

Arktikum avattiin yleisölle Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlapäivänä 6.12.1992. Arktikumin suunnittelukilpailun voitti tanskalainen arkkitehtiryhmä Birch-Bonderup & Thorup-Waade, jonka ideana oli hyödyntää rakennuksessa lappilaisen luonnon antimia: lattiamateriaalit ovat graniittia Perttauksesta ja Lapin honkaa vanhoine lipeäkalkkikäsittelyineen. Tuolit ovat koivun ja poronnahan yhdistelmää. Arktikumin laajennusosa avattiin syyskuussa 1997. 

Arktikum-talon näkyvä osa ns. lasiputki on 172 metriä pitkä kokonaisuudessaan ja putken katkaisee 30 metriä leveä Kittilän kantatie. Putkessa on noin 1000 kpl:tta kahden neliömetrin suuruisia erikoislaseja. Lasit ovat ulkopuolelta karkaistua lasia, joka on iskunkestävää. Sisäpinnalta lasi on laminoitua, joka tarkoittaa sitä, että särkyessään se murenee pieniksi palasiksi, eikä vaaranna alla olevia ihmisiä.

Näyttelytilat sijaitsevat kokonaisuudessaan maan alla. Rakennuksen maan alla olevat tilat vastaavat Rovaniemen kaupungintalon kokoa. Rakennuksen 1. kerroksen lattia sijaitsee 20 cm tulvaveden maksimipinnan yläpuolella ja kellaritilat sijaitsevat tulvaveden aikana vesipinnan alapuolella. Allas on verhoiltu vesitiiviillä moreenilla ja rakennuksen seinät ovat 50 cm paksua betonivalua. Mikäli maksimitulva ylittää laskennallisen turvakorkeuden, Arktikum-talo pystyy vielä vastaanottamaan 70 cm ylikorkean tulvan. Tällöin koko Saarenkylä olisi jo lähes tulvan peitossa.

Osta liput