Yleisöopastukset Karismaattinen megafauna-näyttelyyn Rovaniemi-viikolla

Rovaniemi-viikolla yleisöopastuksia Karismaattinen megafauna - näyttelyyn ti 7.9.–pe 10.9. päivittäin klo 15.

Ilmoittaudu mukaan kierrokselle etukäteen sähköpostilla: info(at)arktikum.fi tai puh. 016 322 3260.

Kierrokselle mahtuu enintään 15 henkilöä.

***

Karismaattinen megafauna -näyttelyssä on esillä Lapin maakuntamuseon luonnontieteellistä kokoelmasta yli 300 näytettä. Esillä on mm, lintuja ja linnunmunia, nisäkkäitä ja kalloja. Kokoelma on ollut viimeksi esillä 1990-luvulla vanhalla asemalla, minkä monet rovaniemeläiset muistavatkin. Museon luonnontieteellisten kokoelmien muutettua Arktikum-taloon 1990-luvulla tämä kokonaisuus varastoitiin, ja siitä on ollut vuosien varrella esillä vain yksittäisiä näytteitä eri näyttelyissä.

Kokoelma on varsin näyttävä ja hyväkuntoinen, ja nyt on mahdollisuus päästä tutkimaan läheltä ja yksityiskohtaisesti monia lajeja. Nämä Aarne Hellemaan (1905—1962) ja Veikko Salkion (1912—2006) preparoimat näytteet ovatkin toimineet aiemmin pääosin opetuskokoelmina.

Koska nykyään lähestulkoon kaikista näyttelyn lajeista ja erityisesti linnuista löytyy netistä helposti tietoa, koottiin tämän näyttelyn kehyskertomus hieman laajemmasta näkökulmasta. Näyttelyssä kerrotaan mm. myös Suomen “megafaunan” nykytilasta, luonnon monimuotoisuudesta ja sen uhista, evoluutiosta, taksonomiasta ja ylipäätään luonnontieteellisten kokoelmien merkityksestä tutkimukselle.

*****
Näyttelyn nimestä:
Karismaattisina lajeina pidetään useimpia lintuja ja nisäkkäitä, koska ne ovat suurikokoisia, värikkäitä, tai ääntelevät kauniisti. Perinteisesti megafaunalla tarkoitetaan mm. viimeisimmän jääkauden jälkeen sukupuuttoon kuolleita lajeja, kuten mammutteja tai villasarvikuonoja. "Karismaattinen megafauna" tarkoittaa tässä yhteydessä kaikkia lintuja ja nisäkkäitä, jotka ovat suurempia kuin useimmat selkärangattomat eläimet, ja jotka kiinnostavat ihmisiä yleensä huomattavasti enemmän kuin vaikkapa nivelmadot, hämähäkit, punkit tai hyönteiset.

*****
Näyttelyamanuenssi Tuija Alariesto johdattelee kävijät näyttelyn sisältöihin, jonka jälkeen on vielä mahdollista jäädä katselemaan näyttelyä itsenäisesti. Vapaa pääsy!

Osta liput