Season of Colours
11.6.– 18.8.2024, Galleriat Valo, Katve I ja Katve II

Taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa avautuu Seasons of Colours -näyttely maanantaina 10. kesäkuuta klo 18. Colour4CRAFTS -tutkimushankkeen tuottama näyttelykokonaisuus esittelee perinteistä käsityönä tehtyä luonnonvärjäystä sekä tutkimusta siitä, miten sen pohjalta voidaan kehittää innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja tulevaisuutta varten.

Mitä värejä eri vuodenajat tarjoavat ja kuinka voimme laajentaa käsitystämme luonnonväreistä? Seasons of Colours -näyttely tuo esiin erilaisia tapoja, joilla luonnonvärejä voidaan tutkia, ymmärtää ja muovata. Näyttely esittelee monialaisen eri tutkimuslaitoksista ja tutkimus- ja kehitysyrityksistä tulevan Colour4CRAFTS -asiantuntijaryhmän tekemää tutkimustoimintaa ja tutkimuksen tuloksia. Tutkijat ja yhteistyökumppanit ovat selvittäneet, millaisia uusia näkökulmia historia ja perinteiset työtavat voisivat avata värien tuotannon ja käytön ympäristöongelmien ratkaisemiseen tässä ja nyt. He ovat tutkineet myös sitä, miten perinteisiä työtapoja voisi soveltaa nykyaikana aiempaa ympäristöystävällisempien väriaineiden valmistamiseen ja käyttämiseen. Tärkeä tutkimuskohde on myös koulutus, kun luodaan ja mahdollistetaan interventioita perinteiden muuntamiseksi tulevaisuuden vihreiksi teollisuudenaloiksi.

Seasons of Colours -näyttely lisää tietoisuutta luonnonväriaineista, tukee perinteistä käsityötaitoa ja esittelee värjäykseen liittyvien tulevaisuusteknologioiden mahdollisuuksia. Näyttelyssä on esillä 3D-malleja väriaineiden kemiallisista molekyylirakenteista, laaja kirjo värinäytteitä sekä eri yliopistojen opiskelijoiden teoksia vaatesuunnittelusta koruihin. Esillepanojen kautta näyttelyvieraille tarjotaan esiin erilaisia näkökulmia, joilla luonnosta peräisin olevia värejä, värjäyskäytäntöjä ja värin merkityksiä voidaan tutkia ja kuinka väriä voidaan ymmärtää ja muovata. Näyttelyvieraat voivat laajentaa moniaistista värikokemustaan osallistumalla ohjattuun toimintaan näyttelyn työpajassa.

Seasons of Colours -näyttely kokoaa yhteen Colour4CRAFTS -tutkimushankkeen ensimmäisen vuoden toimintaa. Colour4CRAFTS on kolmivuotinen Horisontti Eurooppa -rahoitteinen tutkimushanke, jossa on mukana tutkijoita Helsingin yliopistosta, Lapin yliopistosta, Tarton yliopistosta Virosta, Royal Institute of Cultural Heritage KIK-IRPA:sta Belgiasta, Leedsin yliopistosta Iso-Britanniasta ja PILI:stä Ranskasta.

Colour4CRAFTS on lyhenne, joka muodostuu sanoista Color for Combining, Re-engineering, Applying, Futuring, Transforming, Stretching. Näihin sanoihin kiteytyy hankkeen tavoitteet yhdistää värien ja värjäämisen kulttuuriperinnettä uusimpaan teknologiaan, tutkia väriaineiden ja tekstiilien värjäämisen kulttuuriperinnettä historiallisina aikoina sekä kurkottaa kohti tulevaisuuden värjäysteknologioiden ja biopohjaisten väriaineiden kehittämistä kulttuurihistoriallista tietoa hyödyntäen.

Colour4CRAFTS -tutkimushanke järjestää myös maanantaina 10. kesäkuuta klo 14–16 Esko ja Asko -salissa Stretching for Colour -hybridiseminaarin, jossa hankkeen asiantuntijat keskustelevat erilaisista aihepiiriin liittyvistä tutkimusnäkökulmista. Katso lisätietoja seminaarista täältä.
Galleriat Valo, Katve I ja Katve II
Season of Colours
11.6.– 18.8.2024.

Avajaiset maanantaina 10.6.2024 klo 18–20
Vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina.

Lisätietoja:
Professori Ana Nuutinen, ana.nuutinen(at)ulapland.fi
Colour4CRAFTS -hankkeen verkkosivut
Instagram: @colour4crafts
X: @Colour4CRAFTS.

 

Liput
LIPUT REMONTIN AJAN 1.4.2024-6.12.2024
Aikuiset 11 € (norm. 18€)
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 7 € (norm. 11€)
Lapset 7-15 v. ja koululaiset 3 € (norm. 5€)
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 3 € (norm. 6€)

Perhelippu 24 € (norm. 40€)

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 79,00€

Yli 370 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 25€
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20€
Lapset 7-15 v. 10€
Perhe 55€ 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.

Osta liput