Iiri Poteri: Näkemisiin! ja Nella Toivanen: Liikkuva keho
28.3.–5.5.2024

Valo- ja Katve I -gallerioissa nähdään Wihurin rahaston ja Lapin yliopiston vierailevan taiteilijan Iiri Poterin näyttelykokonaisuus, jonka teokset koostuvat videoista, valokuvista sekä kirpputoreilta ja kirjastojen poisto-osastoilta löydetyistä taidekirjoista. Katve II -galleriassa on taiteen asiantuntija ja sirkustaiteilija Nella Toivasen pedagoginen taidenäyttely. Näyttelyt ovat esillä 5. toukokuuta asti. Näyttelytilaan on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina. 

Galleriat Valo ja Katve I
Iiri Poteri:
Näkemisiin! / See you and Let’s see!
28.3.–5.5.2024


Lauantaisin klo 13–13.45 näyttelyssä voi seurata esitystä Taidepainot.

– Näyttelyssäni toistuu katse ja silmät. Ehkä se johtuu siitä, että kuvataide yhdistyy niin voimakkaasti katsomiseen ja silmillä havainnointiin. Katsomme samaa, mutta näemme eri asioita, Iiri Poteri kertoo näyttelystään.

– Kaikki mitä teen on niin lähellä ja siksi niin sumeaa. Ikkunan läpi näkee, muttei yhtä kirkkaasti kuin kuvan. Väsyn kirjojen lukemiseen, onneksi niitä voi myös nostella. En vielä näe mistä tässä näyttelyssä on kyse. Se tulee olemaan yllätys, jonka vasta sinä tai aika paljastaa.

Näyttelyn Näkemisiin! / See you and Let’s see! teokset koostuvat videoista, valokuvista ja Rovaniemen kirpputoreilta ja kirjastojen poisto-osastoilta löydetyistä taidekirjoista, jotka tulevat olemaan osa toistuvaa esitystä koko näyttelyn esilläolon ajan lauantaisin klo 13–13.45.

Iiri Poteri (s.1992) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän työskentelee videon, performanssin, installaation, valokuvan ja äänen parissa. Kuvataiteessa Poteria kiehtovat haavoittuvuuden, välittömyyden ja vuorovaikutuksen teemat, jotka monesti kääntyvät hänen teoksissaan tutkimaan taideteoksen ja kokijan suhdetta.

Poteri on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja hänellä on pitkä tausta valokuvauksesta. Poterin teoksia on esitetty sekä Suomessa että kansainvälisesti. Viimeisimpänä hän osallistui Mäntän kuvataideviikoille 2023, In Continuous Dialogue: Tracing Memories -näyttelyyn Helsingissä sekä Opus One ’21 -näyttelyyn Bruggessa Belgiassa. Poterin esitysinstallaatio Kuiskaus on osa Jenny ja Antti Wihurin säätiön taidekokoelmaa.

Näyttely on osa Poterin kolmen kuukauden residenssiä Rovaniemellä. Jenny ja Antti Wihurin rahasto on järjestänyt yhdessä Lapin yliopiston kanssa vierailevien kutsutaiteilijoiden residenssiohjelmaa vuodesta 1995 lähtien.

Lisätietoja:
Iiri Poteri, iiri.poteri(at)hotmail.com, iiripoteri.com

Kuva: Iiri Poteri: Taidepainot / Art weights. 2024. Esitysinstallaatio.

Galleria Katve II
Nella Toivanen:
Liikkuva keho
28.3.–5.5.2024


Lähtökohtana näyttelyn teoksille on ollut kehittää biologian tuki- ja liikuntaelimistön kokemuksellista perusopetusta. Teokset hahmottavat tapoja, joilla peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten biologian tuki- ja liikuntaelimistöä voitaisiin opettaa käytännössä taiteellisin keinoin. Teoksissa käytetään sirkus- ja tanssitaidetta kehon liikkeen ja toiminnan esittelyssä. Teoksissa on myös osia, joissa näyttelyn vierailija voi osallistua liikkeisiin sekä tuntea kehollisen oppimisen avulla.

Nella Toivanen on rovaniemeläinen taiteen asiantuntija ja sirkustaiteilija, joka valmistuu taiteen maisteriksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta Taiteen asiantuntija -maisteriohjelmasta. Näyttely liittyy Toivasen pro gradu -tutkielman työhön, jonka teemana on taideperustainen oppiminen ja opetusteosten kehittäminen biologian tuki- ja liikuntaelimistön perusopetukseen.

Lisätietoja:
Nella Toivanen, ntoivane(at)gmail.com

 

 

Liput
LIPUT REMONTIN AJAN 1.4.2024-6.12.2024
Aikuiset 11 € (norm. 18€)
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 7 € (norm. 11€)
Lapset 7-15 v. ja koululaiset 3 € (norm. 5€)
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 3 € (norm. 6€)

Perhelippu 24 € (norm. 40€)

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 79,00€

Yli 370 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 25€
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20€
Lapset 7-15 v. 10€
Perhe 55€ 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.

Osta liput