Elämä ja kuolema myöhäisrautakaudelta keskiajalle
9.5.2024-1.6.2025

 

Oliko Lappi niin etäinen ja käymätön kuin ehkä luullaan? Olivatko alueen asukkaat voimattomia veronmaksajia milloin Ruotsin kruunulle, milloin Novgorodin asiamiehille tai milloin kenellekin? Järjestelivätkö katoliset piispat mielensä mukaan pohjoisen uskonnollisia asioita? Tutkimus on edennyt 2000-luvulla paljon ja vaikka vielä on valtavasti asioita, joita emme tiedä, voimme nyt jo tarkastella kriittisesti vanhoja käsityksiä.

Näyttely perustuu uusimpaan arkeologiseen tutkimukseen Pohjois-Suomessa ja tarkastelee pääosin aikaa 800-luvulta 1500-luvulle. Näyttely tarkastelee muun muassa pohjoisen kaupankäynnin ja sen myötä kasvavan vaurauden aikaansaamaa muutosta pohjoisissa yhteisöissä. Se luo katsauksen myös hautamenoihin ja niiden kehitykseen sekä siihen mitä ne kertovat yhteisöistä ja niiden uskomuksista ja elinkeinoista. Pohjoinen saattoi olla vaarallinen paikka ja paikalliset kantoivat aseita syystä. Mitä nämä aselöydöt kertovat aikaintakaisesta Lapista ja sen asukkaista?

Näyttely avautui keskiviikkona 8.5.2024 klo 18. Samalla julkaistiin näyttelyyn kuuluva näyttelyjulkaisu. Näyttelyn on käsikirjoittanut Lapin maakuntamuseon arkeologi Jari-Matti Kuusela.

Kuva: Taustakuva Olaus Magnus Gothuksen teoksesta Historia de gentibus septentrionalibus (1555). Hevosenkenkäsolki, putkikeihäänkärki ja partakirveenterä (n. 800-1100 -luvuilta) ovat arkeologisia löytöjä Savukoskelta.

Liput
LIPUT REMONTIN AJAN 1.4.2024-6.12.2024
Aikuiset 11 € (norm. 18€)
Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 7 € (norm. 11€)
Lapset 7-15 v. ja koululaiset 3 € (norm. 5€)
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 3 € (norm. 6€)

Perhelippu 24 € (norm. 40€)

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 79,00€

Yli 370 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 25€
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20€
Lapset 7-15 v. 10€
Perhe 55€ 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.

Osta liput