Julkaistu 15.01.2020

Arktikumin tiedekeskusta halutaan uudistaa yhteistyössä yritysten kanssa

Tiedote. Julkaistu: 14.01.2020
Lapin yliopisto

Lapin yliopiston Arktinen keskus käynnistää projektin, jonka aikana tehdään suunnitelma tiedekeskuksen perusnäyttelyn ja rahoitusmallin uudistamisesta. Lisäksi selvitetään, miten tiedekeskusta ja sen palveluita voitaisiin kehittää tiiviimmin yhteistyössä yritysten kanssa.

Arktikum on yksi Lapin merkittävimmistä matkailukohteista, jossa käy vuosittain yli 110 000 vierasta, joista noin 60 prosenttia tulee ulkomailta. Arktikum on ainutlaatuinen vierailukohde, jossa arktista aluetta ja sen ilmiöitä esittelevä tiedekeskus ja Lapin historiaan ja kulttuuriin paneutuva Lapin maakuntamuseo täydentävät toisiaan. Näyttelyissä matkailija pääsee näkemään, kokemaan ja oppimaan arktisen alueen erityispiirteistä vuodenajasta ja säästä riippumatta.

Lapin matkailun voimakas kasvu ja toimintaympäristön muutos ovat luoneet tarpeita uudistaa tiedekeskusta ja tehdä investointeja, jotka palvelisivat tulevaisuudessa paremmin myös matkailuyrityksiä. Hankkeen aikana tiedekeskukselle toteutetaan uusi konseptisuunnitelma sekä suunnitelma yrityksille tarjottavista uusista palveluista ja yhteistyön muodoista. Lisäksi toteutetaan selvitys erilaisista näyttelytoimintaan sopivista rahoitusmalleista.

Lapin liitto on myöntänyt projektille tukea Euroopan aluekehitysrahastosta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 330 000 euroa, josta EAKR-tuen osuus on 80 prosenttia.

Lisätietoja:

Päätuottaja Nicolas Gunslay
Arktikumin tiedekeskus, Arktinen keskus, Lapin yliopisto
040 735 7296, nicolas.gunslay(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Arktinen keskus

Olemme Suomen johtava arktisen tutkimuksen ja tiedon keskus Arktikumissa Rovaniemellä. Tutkimuksemme keskittyy ihmisen, yhteiskunnan ja ympäristön vuorovaikutukseen. Tiedeviestintämme ja tiedekeskuksemme edistävät ymmärrystä ja vuoropuhelua arktisissa kysymyksissä.

Kuva: Arktinen Keskus / Johan-Erik Kukko