Muutokset pohjoisilla rannoilla
3.12.2022 – 30.4.2023

Tiedekeskuksen näyttelyssä tarkastellaan pohjoisen alueen muutoksia taiteen ja tieteen keinoin.

Pohjoisessa globaaleilla ja paikallisilla muutoksilla on ympäristöllisiä, kulttuurisia ja sosiaalisia seurauksia. Käynnissä olevat muutokset ovat jo alkaneet muokata pohjoisia yhteiskuntia ja ympäristöä. Saastuminen, liikakalastus, matkailun lisääntyminen ja luonnonvarojen hyödyntäminen vahingoittavat herkkää luontoa. Ilmastonmuutos etenee nopeasti myös pohjoisessa aiheuttaen sekä ennakoitavia että arvaamattomia seurauksia. Ympäristömuutokset vaikuttavat paikallisiin yhteisöihin ja niiden toimeentuloon tuottaen sekä hitaita että nopeita muutoksia sosiaalisella, kulttuurisella, taloudellisella ja poliittisella tasolla. Kestäviä ratkaisuja on haastavaa löytää, sillä muutokset ovat monitasoisia ja vaikeasti hahmotettavia.

Muutokset pohjoisilla rannoilla -verkoston tavoitteena on tehdä pohjoisilla alueilla tapahtuvat muutokset suurelle yleisölle näkyviksi ja konkreettisiksi sekä taiteen että tieteen keinoin. Verkoston käynnistivät ja sitä ovat kehittäneet kuvataiteilijat Liisa Kanerva ja Kaisu Koivisto. Liikkeellepanevana voimana on tuoda yhteen pohjoista – ja myös globaalia – ulottuvuutta töissään käsittelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden moninainen tietämys ja erilaiset kiinnostuksen kohteet. Kun taidetta ja tutkimusta työstetään rinnakkain, löytyy uusia tapoja tarkastella ja pohtia haastavia aiheita tulevaisuuteen suuntautuen. Verkosto mahdollistaa taiteilijoiden ja tutkijoiden yhteistyön, korostaen uusia tapoja työskennellä yhdessä.

Vuosina 2021–2022 verkoston taiteellisen työn tuloksia esitellään näyttelyissä, seminaareissa ja tapahtumissa eri puolilla Pohjoismaita. Tärkeä osa projektia on järjestää seminaareja ja puhetilaisuuksia, joiden avulla voidaan edistää keskustelua paikallisista muutoksista ja ongelmista. Arktikumin Aurora-tilassa järjestetään 2.12.2022 taiteilijaverkoston seminaari klo 14 alkaen.

Näyttelyn taiteilijat ovat Valgerdur Hauksdóttir (IS), Josefina Posch (S), Tulle Ruth (DK/NO), Ove Mikal Pedersen (NO), Kaisu Koivisto (FI), Sébastien Robert (FR/NL), Liisa Kanerva (FI/NO), Antti Stöckell (FI) ja Timo Jokela (FI). Esillä on esimerkiksi veistoksia, videoteoksia ja ääni-installaatioita. 

Lisätietoja:
https://changesonnorthernshores.org
Liisa Kanerva, liisakanerva@gmail.com, liisakanerva.blogspot.com, +358 443319551
Kaisu Koivisto, kaisukk@yahoo.com, http://kaisukoivisto.com,+358 40 705 1908

Kuva: Kaisu Koivisto, yksityiskohta teoksesta ’New Nuuk’.

 

Liput
Aikuiset 18 €
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 11 €
Lapset 7–15 v. ja koululaiset 5 €
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 6 €

Perhelippu 40 €

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 76,00€

Yli 300 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 25€ (norm.36€)
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20€ (norm.24 €)
Lapset 7-15 v. 10€ (norm.15€)
Perhe 55€ 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.) (norm.102€)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.