Muutaman markan matkamuisto
1.3.—2.10.2022

Muutaman markan matkamuisto -pienoisnäyttelyssä on esillä lappilaisia matkamuistoja 1970- ja 1980-luvuilta Lapin maakuntamuseon kokoelmista. Näyttely on esillä museon perusnäyttelyn kokoelmanostovitriineissä 1.3.—2.10.2022.

Matkamuistoihin kiteytyy tunteita, muistoja ja matkustamisen paloa. Matkamuistojen ostaminen on olennainen ja jopa pakollinen osa itse matkaa. Mennyttä matkaa muistellaan matkamuistojen avulla ja niitä tuodaan myös tuliaisina. 

Lapin matkailun ja turismin juuret Lapissa ulottuvat jo 1800-luvulle, mutta suuremmiksi turistimäärät alkoivat nousta 1970- ja 1980-luvuilla, kun laskettelusta muodostui Suomessa koko kansan harrastus. Laskettelukeskuksia nousi Lappiin hurjaa vauhtia, mutta myös kesäinen bussimatkailu lisääntyi valtavasti. Syynä tähän voidaan pitää 1970-luvulla alkaneita yhteiskunnallisia muutoksia, esimerkiksi tuloerojen kaventumista. Matkailun lisääntyessä myös matkamuistojen hankkiminen tuli isoksi osaksi matkaa ja matkailuperinnettä. Tämä hyödytti erityisesti paikallisia, jotka perustivat maanteiden reunoille kojuja, joista pystyi myymään matkamuistoja matkaaville turisteille. Matkamuistoista yleisimpiä olivat poronsarvet, taljat ja muut poronkarvasta tehdyt käsityöt. Hiihtokeskuksista ostettiin usein hattuja, paitoja ja pinssejä.

Matkailun lisääntymiseen suhtauduttiin myös kriittisesti. Luonnonsuojelijat kritisoivat turisteja, jotka jättivät roskat luontoon, ja erämökkien rakentaminen nähtiin uhkana perinnemaisemalle. Monet paikalliset kuitenkin hyötyivät matkailusta ja monelle siitä on muodostunut pääelinkeino. 

Lapin matkailu on edelleen suosittua, ja monelle se on jokavuotinen perinne. Enää ei voi kuitenkaan nähdä tien pientareelle kyhättyä kojua, jossa myydään esimerkiksi porontaljoja, mutta näitä ostettuja muistoja löytyy varmasti monesta perhealbumista.

Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyssä olevien pienoisnäyttelyn vitriineissä on esillä 1970-1980-luvuilla Lapin matkoilta ostettuja matkamuistoja ja kuvia matkamuistoja myyvistä kojuista eri puolilta Lappia. Matkamuistoja ovat lahjoittaneet yksityishenkilöt ja matkamuistomyymälät. Pienoisnäyttelyn kuvat on ottanut silloinen museon valokuvaaja Jukka Suvilehto vuonna 1988.

Lapin maakuntamuseolla on valtakunnallinen vastuu tallentaa Lapin matkailuun liittyvää aineistoa, joten museon kokoelmista löytyy huomattava määrä matkamuistoja eri puolilta Lappia. 

 

Kuva: Porontaljasta ja pahkasta valmistettu peikko ja täytetty karhu inarilaisen matkamuistomyymälän edessä vuonna 1988. Jukka Suvilehto, Lapin maakuntamuseo.

 

Liput
Aikuiset 15 €
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 9 €
Lapset 7–15 v. ja koululaiset 5 €
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 5 €

Perhelippu 35 €

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 74,00€

Yli 300 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 20€ (norm.32€)
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 15€ (norm.22 €)
Lapset 7-15 v. 10€ (norm.16€)
Perhe 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.) 50€ (norm.80€)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.