Karismaattinen megafauna
16.3.2021 – 29.5.2022

Lapin maakuntamuseon luonnontieteellisen kokoelman linnut ja nisäkkäät ovat olleet piilossa yleisön katseilta 1990-luvun puolivälistä lähtien. Tämä täytettyjen lintujen ja nisäkkäiden kokoelma koostuu lähes kolmestasadasta lajista täytettyjä eläimiä, joista suurimman osan ovat preparoineet Aarne Hellemaa (1905—1962) ja Veikko Salkio (1912—2006). Laaja kokoelma lahjoitettiin jo vuonna 1952 Rovaniemen kauppalalle, ja se liitettiin osaksi museon kokoelmia Lapin maakuntamuseota perustettaessa 1975.  

Museon luonnontieteellinen kokoelma oli useita vuosikymmeniä nähtävillä mm. Rovaniemen pääkirjastossa ja myöhemmin vanhalla rautatieasemalla. Museon toimintojen muutettua Arktikumiin 1990-luvulla, tälle kokoelmalle ei ollut enää pysyvää näyttelytilaa. Hyvin usein ihmiset ovatkin kyselleet missä nämä linnut ja muut eläimet nykyisin sijaitsevat. Tätä upeaa kokonaisuutta, johon kuuluu myös kalloja ja linnunmunia, säilytetäänkin yleisöltä näkymättömissä kokoelmavarastolla Arktikumissa Rovaniemellä. 

Kokoelma on varsin näyttävä ja hyväkuntoinen, ja sen esiin nostamista on suunniteltu jo pitkään. Lapin maakuntamuseon omaa tuotantoa olevassa Karismaattinen megafauna -erikoisnäyttelyssä Arktikumissa ei kuitenkaan esitellä pelkästään tätä vaikuttavan näköistä kokoelmaa, vaan näyttelyssä kerrotaan myös Suomen “megafaunan” nykytilasta, luonnon monimuotoisuudesta ja sen uhista, evoluutiosta, taksonomiasta ja luonnontieteellisten kokoelmien merkityksestä tutkimukselle. 

 

Näyttelyn nimestä: 

Karismaattisina lajeina pidetään useimpia lintuja ja nisäkkäitä, koska ne ovat suurikokoisia, värikkäitä, tai ääntelevät kauniisti. Perinteisesti megafaunalla tarkoitetaan mm. viimeisimmän jääkauden jälkeen sukupuuttoon kuolleita lajeja, kuten mammutteja tai villasarvikuonoja. "Karismaattinen megafauna" tarkoittaa tässä yhteydessä kaikkia lintuja ja nisäkkäitä, jotka ovat suurempia kuin useimmat selkärangattomat eläimet, ja jotka kiinnostavat ihmisiä yleensä huomattavasti enemmän kuin vaikkapa nivelmadot, hämähäkit, punkit tai hyönteiset.


Karismaattinen megafauna -näyttelyssä on esillä lähes 300 näytettä Lapin maakuntamuseon luonnontieteellisistä kokoelmista. Kuvaaja: Jukka Suvilehto, Lapin maakuntamuseo. 

Liput
Aikuiset 15 €
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 9 €
Lapset 7–15 v. ja koululaiset 5 €
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 5 €

Perhelippu 35 €

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 74,00€

Yli 300 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 20€ (norm.32€)
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 15€ (norm.22 €)
Lapset 7-15 v. 10€ (norm.16€)
Perhe 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.) 50€ (norm.80€)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.