Kapion arvoinen arkku
10.9.2022–14.5.2023

Wäkewien Waimojen tarinoita 200 vuoden takaa.

Peräpohjolassa Tervolan, Rovaniemen ja Kemijärven seudulla esiintyi oma talonpoikainen  koristemaalaustyyli 1810–1830-luvuilla. Sen hienoimpia ilmentymiä olivat nuorten naisten kapioarkut, joiden ulkopuolet on koristeltu värikkäillä kasviaiheilla ja sisäkanteen on kirjoitettu omistajan nimi. Näitä värikkäitä kapioarkkuja koristemaalauksineen ei ole aikaisemmin tutkittu. Nyt näitä arkkuja, niiden historiaa ja naisten tarinoita on esillä Arktikumissa Lapin maakuntamuseon erikoisnäyttelyssä. 

Nyt 200 vuotta myöhemmin kapioarkkuja on säilynyt yllättävän paljon. Museon erikoisnäyttelyssä on esillä 15 kapioarkkua museoiden kokoelmista ja yksityishenkilöiltä. Voit tutustua arkkuihin huonekaluina ja oppia lisää alueen koristemaalaustyyleistä ja käsityöläisistä. Näyttelyssä pääset myös tutustumaan arkkujen omistajiin, peräpohjalaisiin naisiin - wäkewiin waimoihin. Heidän elämänsä oli surun ja ilon kirjomaa, ja täynnä yllätyksiä. Kylät Kemi- ja Ounasjoen varressa olivat vilkkaassa yhteydessä muuhun maailmaan. Naisten lukolliset kapioarkut kätkivät sisälleen värikkäitä ylellisiäkin vaatteita, muita tekstiilejä ja tärkeitä esineitä. Arkut kulkivat naisten mukana heidän muuttaessaan kotoaan piiaksi tai emännäksi uuteen taloon. Kuoleman jälkeen vanhin tytär usein peri arkun ja jatkoi sen vaalimista kapioidensa säilyttäjänä.

Näyttelyyn liittyy myös runsaasti kapioarkkujen kuvia ja uutta tutkimustietoa sisältävä julkaisu, jota on myytävillä Arktikum Shopissa.

Lapin maakuntamuseon erikoisnäyttely 10.9.2022–14.5.2023 Arktikumissa.

 

 

Liput
Aikuiset 18 €
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 11 €
Lapset 7–15 v. ja koululaiset 5 €
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 6 €

Perhelippu 40 €

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 76,00€

Yli 300 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 25€ (norm.36€)
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 20€ (norm.24 €)
Lapset 7-15 v. 10€ (norm.15€)
Perhe 55€ 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.) (norm.102€)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.