Juuret
18.8.–9.10.2022

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa avautuu jo vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttely. Näyttelyn teemana on tänä vuonna juuret, joilla viitataan niin kotipaikkaisuuteen ja kotiseutuun kuin omaa työskentelyä innoittaviin taiteellisiin tai akateemisiin lähtökohtiin. Juuret viittaavat myös etymologisesti radikaalisuuteen. Näyttelyyn on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina 9. lokakuuta asti. Tervetuloa!

Filosofi Matti Juntunen pohti radikaaliutta vuonna 1979. Hänen mukaansa radikaalisuus oli juuriin menemistä. Juntunen viittasi latinankieliseen sanaan radix, joka merkitsee juurta ja joka ilmentää radikaaliuden yhteiskuntafilosofista merkitystä.

Juntunen tarkoitti juuriin menemisellä sitä, että tekniseen rationaalisuuteen rajoittuva tietoisuus ei voinut määritelmänsä mukaan olla radikaalia: ajattelun ja toiminnan juuria eivät olleet välineet vaan ne arvot ja päämäärät, jotka yksistään saattoivat perustella yhteiskunnassa käytettävien välineiden olemassaolon. Juntunen ymmärsi kriittisen puuttumisen näihin arvoihin ja päämääriin tehtävänä, joka kuului sivistyneistölle.

Kova tehtävä edelleen, reilut neljäkymmentä vuotta myöhemminkin. Mistä olemme kotoisin ja mistä arvomme ovat lähtöisin, ovat juurevia kysymyksiä.

Teeman reflektointi oli kuitenkin vapaa. Jokainen tekijä sai lähestyä sitä omasta näkökulmastaan ja tarjota enintään kuutta teosta tai teossarjaa näyttelyyn.

Juuret-näyttelyn teokset edustavat kuvataiteen lajeja laajasti. Esillä on kuvanveistoa, taidegrafiikkaa, valokuvaa, piirustusta, maalausta, installaatioita ja mediataidetta. Taideteollisuus ja muotoilu ovat myös edustettuina.

Jokasyksyiseksi perinteeksi muodostuneet henkilökunnan yhteisnäyttelyt avaavat yleisölle monipuolisesti taiteiden tiedekunnan taiteen, tutkimuksen ja muotoilun laajuutta sekä antavat mahdollisuuden myös opiskelijoille ja henkilökunnalle nähdä minkälaisten taiteellisten kysymysten kanssa opettajat, hanketyöntekijät, lehtorit ja professorit painivat.

Näyttelyssä osallistuu kaikkiaan 26 taiteiden tiedekunnan henkilökuntaan kuuluvaa taiteilijaa. Teoksiaan näyttelyssä esittelevät taiteilijat Mirja Hiltunen, Maria Huhmarniemi, Michael Marnin Jacobs, Milla Johansson, Timo Jokela, Ritva Jääskeläinen, Katri Konttinen, Kalle Lampela, Karoliina Laxström, Leila Lipiäinen, Annamari Manninen, Esa Meltaus, Satu Miettinen, Silja Nikula, Ana Nuutinen, Johanna Oksanen, Siiri Paananen, Mari Parpala, Heidi Pietarinen, Pirjo Puurunen, Maija Rautiainen, Mari Riikonen, Antti Stöckell, Matti Tainio, Jenni-Liisa Yliniva ja Marja Ylioinas.

Näyttelyn kuraattorina toimii pohjoisen maaperän ja mentaliteetit hyvin tunteva kuvataiteilija Elisa Alaluusua. Hän on työskennellyt taiteiden tiedekunnassa myös kuvataiteen yliopistonlehtorina. Alaluusua tunnetaan taidokkaista piirustuksistaan ja pohjoista elämänmenoa valottavista videoteoksistaan.

Näyttelyn avajaispuheesta vastaa taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen ja kuraattorin puheen pitää Elisa Alaluusua.

Näyttelystä julkaistaan myös painettu ja digitaalinen näyttelykatalogi, jonka suunnittelusta vastaa graafisen suunnittelun koulutusohjelman opiskelija Jutta Luukkonen.

Juuret
– Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan
henkilökunnan yhteisnäyttely
18.8.–9.10.2022

Galleriat Valo ja Katve 1 ja 2, Arktikum
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi
 

Liput
Aikuiset 15 €
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 9 €
Lapset 7–15 v. ja koululaiset 5 €
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 5 €

Perhelippu 35 €

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 74,00€

Yli 300 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen. Museokortilla on pääsy Arktikumin näyttelyihin.

Culture Pass

Aikuiset 20€ (norm.32€)
Eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 15€ (norm.22 €)
Lapset 7-15 v. 10€ (norm.16€)
Perhe 2 aik. + 2 lasta (7-15v.) TAI 1 aik. + 3 lasta (7-15v.) 50€ (norm.80€)
Lapset alle 7v. veloituksetta

Culture Pass on lippusi kolmeen Rovaniemen kiinnostavimpaan kulttuurikohteeseen – koe pohjoisen luonto, taide, historia ja ilmiöt monella eri tavalla:

Kulttuuritalo Korundi
Löydä uusia ja rohkeita pohjoisia perspektiivejä nykytaiteen kautta.

Tiedekeskus ja museo Arktikum
Johdanto pohjoiseen elämään – arktisia aiheita, Lapin historiaa ja kulttuuria.

Tiedekeskus Pilke
Tutki metsiä, kestävää puunkäyttöä ja biotalouden mahdollisuuksia tekemällä ja kokemalla.

Culture Pass on henkilökohtainen ja voimassa 7 päivää – käy kolmessa kohteessa niin usein kuin haluat.