Arktikum

Näe maailma arktisin silmin

Olemme tiedekeskus ja museo ja tuomme pohjoisen luonnon, kulttuurit ja historian lähellesi. Me Arktikumin toimijat, Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo teemme töitä pohjoisen puolesta. Yhdessä lisäämme ymmärrystä, herätämme ajatuksia ja avaamme keskustelua – puhuttelemalla sekä lapinkävijöitä että pohjoisen ihmisiä.

Näe, koe ja nauti arktisista tarinoista elämyksellisissä näyttelyissämme ja tapahtumissamme!


Arktinen keskus

Lapin yliopiston Arktinen keskus tekee kansainvälisesti arvostettua ja monitieteistä arktista tutkimusta.


Lapin maakuntamuseo

Lapin maakuntamuseo on lappilaisen kulttuurin, esihistorian, historian, rakennusperinteen ja luonnon asiantuntija.

Ajankohtaista

Julkaistu 26.04.2017

Kupillinen musiikkia Arktikumissa, vapaa pääsy

Toukokuussa Kupillinen musiikkia kyläilee Arktikumin kahvilassa. Hurmaava viulu-selloduo JuJu lumoaa soitollaan kevätlauantaina 13.5.2017 klo 16.00. JuJussa soittavat Juhana Inkinen, viulu ja Juuli Holma, sello.

Julkaistu 20.04.2017

Arctic Café: Montako kiinalaista Lappiin mahtuu?

Miten kiinalaisten kiinnostus Suomea kohtaan näkyy Lapin elinkeinoissa – erityisesti teollisuudessa ja matkailussa – ja mitä muita vaikutuksia sillä on Lapille? Rovaniemellä Arctic Caféssa Lapin Kiina-ilmiöstä keskustelevat Santa Parkin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen ja Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Julkaistu 28.03.2017

Arctic Café: Digitalisaatio – lappilaisten mahdollisuus vai uhka?

Millaisia digitalisaatioon liittyviä arjen haasteita lappilaiset kohtaavat? Millaisia mahdollisuuksia ja uhkia digitalisaatioon liittyy ja miten se voi edesauttaa paikallisia tarpeita? Lapin yliopiston Arktinen keskus kutsuu paikalliset asukkaat keskustelemaan aiheesta Arctic Café -tilaisuuteen Arktikumin kirjastoon.

Julkaistu 20.03.2017

Yleisöopastukset 100 esinettä, 100 kuvaa -näyttelyssä

Kevään aikana järjestämme opastettuja kierroksia 100 esinettä, 100 kuvaa -näyttelyyn, joka kertoo Rovaniemen ja rovaniemeläisten historiasta vuosien 1917–2017 aikana sadan esineen ja sadan kuvan kautta.
Liput
Aikuiset 12 €
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 8 €
Lapset 7–15 v. ja koululaiset 5 €
Lapset alle 7 v. veloituksetta
Lippu vaihtuviin näyttelyihin 5 €
Perhelippu 28 €

Hinta sisältää sisäänpääsyn 2 aikuista + 2 lasta 7-15 v. + alle 7-vuotiaat.

Museokortti 64,90€

Yli 230 suomalaisen museon yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen.

Kulttuuripassi

Aikuiset 20 €
Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat 15 €
Lapset 7-15 v. 10 €

Rovaniemen kulttuurikohteet yhdellä lipulla!

Kulttuuripassi avaa ovat kolmeen mielenkiintoiseen paikkaan: Arktikumissa tutustut Lapin historiaan ja arktiseen tutkimukseen, Korundissa pohjoiseen nykytaiteeseen ja Tiedekeskus Pilkkeessä pohjoisten metsien moniin merkityksiin ja biotalouteen.

Kulttuuripassi on henkilökohtainen ja sisältää yhden vierailun per kohde. Se on voimassa 7 vuorokauden ajan.

Sijainti

Käyntiosoite

Arktikum-talo
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi
Finland

Ajo-ohje

Arktikum sijaitsee pohjoiseen vievän valtatie E4 varrella. 

Etelästä
Rovaniemelle etelän suunnasta tultaessa ajetaan E4 -tietä eteenpäin kahden kaupunkiin vievän rampin ohi ja Kauppakeskus Revontulen tunnelin ali. Heti tunnelin jälkeen noustaan Kittilään ohjaavaa yhdystietä ylös (kolmas ramppi), jolloin opasteet Arktikumiin ohjaavatkin sinut jo hyvin perille. 

Pohjoisesta
Pohjoisesta tullessa noustaan ensimmäisestä rampista kaupunkiin, ja opasteet auttavat Arktikumin paikoitusalueille.

Katso ajo- ja kävelyreitit Google Mapsista.

Aukioloajat
Näyttelyt ja kauppa
1.1.–11.1. Joka päivä klo 10:00 –18:00
12.1.–31.5. Ti–su klo 10:00 –18:00, ma suljettu
1.6.–31.8. Joka päivä klo 9:00 – 18:00
1.9.–30.11. Ti–su klo 10:00 –18:00, ma suljettu
1.12.–31.12. Joka päivä klo 10:00 –18:00
Jouluaattona 24.12. suljettu
Kahvila
Ma klo 11:00–14:00
Ti – pe klo 11:00–16:00
La klo 12:00–16:00
Sunnuntaisin suljettu
Poikkeuksia aukioloaikoihin:
Pe 14.4. suljettu
La 15.4. klo 12-16
Ma 17.4. suljettu
Saavutettavuus

Pysäköinti

Pysäköintipaikat liikuntaesteisille löytyvät Arktikumin sisäpihalta. Myös linja-autot voivat tuoda asiakkaat pääoville asti, mutta linja-autopysäköinti on erikseen merkitty.
 

Sisäänpääsy

Arktikumin pääoven sisäänkäynti on sähköistetty. Esteettömyyttä haittaavat raskaat näyttelyovet, jonka vuoksi suosittelemme avustajien mukaan ottamista. Avustajille on ilmainen sisäänpääsy. Myös opas-ja avustajakoirat ovat tervetulleita Arktikumiin.

Selkokielinen opas ja kommunikointitaulu

Lapin maakuntamuseon Pohjoiset keinot -näyttelystä on saatavilla selkokielinen esite ja kommunikointitaulu, jotka on tehty yhteistyössä Kehitysvammaliiton kanssa. Selkokielisen esitteen ja kommunikointitaulun voi ottaa mukaansa neuvonnasta tai tulostaa alla olevista linkeistä:

Lataa tästä selkokielinen opas.
Lataa tästä kommunikointitaulu.

Ensiapuhuone

Ensiapuhuone sijaitsee yläkäytävällä heti naulakoiden jälkeen vasemmalla. Ensiapuhuoneesta löytyvät myös pyörätuolit. Huonetta voidaan käyttää tarvittaessa lepohuoneena.

Vaatesäilytys

Lipunmyynnin ja neuvonnan läheisyydestä löytyy maksuttomia vaatenaulakoita ja lukollisia kaappeja. Pyörätuoleja ja lastenrattaita voi lainata neuvonnasta.

Hissit

Hissit sijaitsevat neuvonnan ja museokaupan jälkeen käytävän molemmin puolin ennen portaita.

Yleisö-wc ja inva-wc

Naisten ja miesten wc:t löytyvät yläkäytävältä neuvonnan ja museokaupan jälkeen (yht. 6 kpl), alakäytävältä portaiden alta (yht. 2 kpl) sekä ravintolan ja kirjaston läheisyydestä (yht. 6 kpl). Liikkumisesteisten wc sijaitsee yläkäytävällä vasemmalla puolella naulakoiden jälkeen.
 

Lastenhoitohuone

Lastenhoitohuone sijaitsee yläkäytävällä oikealla puolella neuvonnan, museokaupan ja naulakoiden jälkeen. Lastenrattaita voi lainata lastenhoitohuoneesta.

Opastus

Opastettu näyttelykierros


Arkipäivisin 90,00 €/tunti/opas
Sunnuntaisin 125,00 €/tunti/opas

Hinta sisältää tunnin opastetun kierroksen, pääsylippu ostetaan erikseen. Yksi opas voi opastaa enintään 30 hlöä/ryhmä. Opastukset vahvistetaan saatavuuden mukaan.

Opastus täytyy varata etukäteen osoitteesta info@arktikum.fi.
Opastukset vahvistetaan saatavuuden mukaan.

 

Opastuskielet:
suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, hollanti espanja, italia, venäjä, japani

Kouluille

Rovaniemen koulut

Rovaniemen koulujen opettajat voivat tutustua näyttelyihin ennakkoon ilman pääsymaksua, kun he valmistelevat oppilasvierailuja.

Katso oppimispaketit tästä:
Työpajat 100 esinettä 100 kuvaa -näyttelyssä
Oppimispolut Lapin maakuntamuseossa
Oppimispaketit Arktisessa keskuksessa

 

Eläinpolku-opastus

Pohjoisen eläimet tulevat tutuksi oppaan johdolla ja kierros sopii alle kouluikäisille. Varaa eläinpolkuopastus etukäteen osoitteesta info@arktikum.fi.

Luokkaretket

Arktikum on erinomainen käyntikohde luokkaretkille ja opintomatkoille, joissa haetaan sisältöä historiasta, kulttuurista, arktisesta luonnosta ja elämäntavoista. Kokemukseen ja havainnollistamiseen perustuvat näyttelyt ovat inspiroiva oppimisympäristö monen ikäisille opiskelijoille.

Ranta

Ranta

Arktikumin edustan rantapuisto, Arktinen puutarha, on Rovaniemen kauneimpia puistoja. Noin seitsemän hehtaarin laajuinen arboretum-puisto sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Ounasjoen rannalla, osittain pienellä saarella. Puistossa esitellään pohjoisessa selviytyviä kasvilajeja, erityisesti luonnonkasveja ja tunturikasvillisuutta.

Arktista puutarhaa ylläpitää Lapin yliopisto. Sieltä löytyy myös Arktisen tiedekeskuksen sijoittamia riimukivikopioita sekä rovaniemeläisen kuvanveistäjä ja taideseppä Risto Immosen taideteos “Nätti-Jussi”, jonka innoittajana on ollut lukuisten tarinoiden legendaarinen metsätyömies Johan Viktor Nätti eli Nätti-Jussi (1890 – 1964).

Kesäisin keskiyön aurinko paistaa rantapuistoon suoraan pohjoisesta, ja se onkin mukava paikka nauttia piknikistä tai käydä uimassa. Pimeinä vuodenaikoina Arktikumin ranta on erinomainen paikka katsella revontulia.